MacBook Air/Pro (2013–2017) için SSD Değiştirme Rehberi

Ali Osman Öztürk
6 min readNov 27, 2020

Bu rehber hangi cihazlar için uygun?

Bu rehber MacBook Air (Mid 2013–2017) ve MacBook Pro (Late 2013 — Mid 2015) cihazları için uygundur.

SSD, MacBook’a direkt takılabiliyor mu?

Öncelikle MacBook’lara NVMe M2 SSD’ler direkt takılamıyor. Bunun için bir adaptöre ihtiyacımız var. Bazı rehberlerde Sintech adaptör önerildiğini görmüşsünüzdür. Ben bu adaptörün pahalı (27$) olduğunu düşündüm. Bu yüzden Aliexpress üzeriden 2$’lık bir adaptör aldım. Onu kullanıyorum bir süredir. Herhangi bir sorun yok. Sizede onu tavsiye edebilirim.

NVMe SSD Adaptör Adresi (Uzun): https://bit.ly/3pxmkSL

NVMe SSD Adaptör Adresi (Kısa): https://bit.ly/3fHdvBl

SSD hangi hızlarda çalışacak?

MacBook Air (2013–2014) → PCIe 2.0 (2x) (Hız ~700MB/s)

MacBook Air (2015–2017) → PCIe 2.0 (4x) (Hız ~1500MB/s)

MacBook Pro (2013–2014) → PCIe 2.0 (2x) (Hız ~700MB/s)

MacBook Pro (2015 13") → PCIe 2.0 (4x) (Hız ~1500MB/s)

MacBook Pro (2015 15") → PCIe 3.0 (4x) (Hız ~ 3000MB/s)

Hangi SSD’yi alalım?

SSD olarak Sabrent Rocket’i öneririm. Güç tüketimi açısından oldukça başarılı. Apple SSD’ye yakın bir güç çekiyor. Buda SSD değişiminden sonra pil ömründe pek bir fark olmamasını sağlıyor.

Ben Samsung 970 EVO tercih ettim. Samsung SSD’ler aslında daha başarılı. Fakat güç tüketimleri biraz fazla. Buda cihazınızın pilinin erken bitmesine neden oluyor. Bu sorunu NVMeFix ile bir nebze düzeltebiliyoruz. Yazımın ilerleyen kısımlarında NVMeFix’e değineceğim.

Adata SX8200 PRO’da güzel bir tablo sergiliyor. Sabrent Rocket ile 970 EVO arasında bir kısımda. Bu SSD’yi de kullanabilirsiniz. Lakin bu SSD’yi kullanmak için kısa adaptöre ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Çünkü NAND yongaları PCB’nin her iki tarafına da konumlandırılmış. Bu yüzden uzun adaptör kullanırsanız kasaya sığmayacaktır.

Ortalama Güç Tüketimi Tablosu:

Kaynak: MacRumors (maxthackray)

Cihazların desteklediği hızları belirtmiştim. Oradan da anlayacağınız üzere SSD hızının sadece 700 MB civarını karşılayabilen bir Macbook’a gidipte 970 Evo Plus gibi hızlı bir disk takmanın mantığı yok.

Ben 970 EVO modelini tercih ettim. Siz çalışmayan SSD’ler dışında istediğinizi kullanabilirsiniz.

Çalışmayan SSD’leri aşağıda belirttim:

  • Samsung PM981
  • Samsung 950 PRO
  • SK Hynix Gold P31

SSD’yi, Macbook’a Takmadan Önce Ne Yapılmalı?

Cihazını macOS Big Sur’a güncellemeniz gerekmektedir. Böylelikle cihazınızın Boot ROM sürümü en son versiyona yükseltilecektir. Bu sayede SSD değişimi sonrası Macbook’un uyku ve uykudan uyanma problemi yaşama ihtimalini düşüreceksiniz.

Sonrasında sıra başlatılabilir bir macOS kurulum diski oluşturmaya geliyor. Apple bu işlem için detaylı bir rehber hazırlamış.Ben macOS Catalina tercih ettim. Çünkü NVMeFix Big Sur’da çalışmıyor.

macOS için bilgisayarı başlatabilen bir yükleyici oluşturma.

SSD, Macbook’a Nasıl Takılıyor?

Bunun için aşağıda belirttiğim tornavidalara ihtiyacınız var. Bu sette her iki vida ucuda mevcut.

  • P5 (1.2)
  • T5

“Öncelikle bu işlemleri yapmadaki inisiyatif ve sorumluluk size aittir.”

Cihazın alt kısmındaki kapakta bulunan vidaları P5 vida ile söküyoruz. Sonrasında kapağı üst kısımdan tutup kendimize çekiyoruz. Bu sayede kapak çıkıyor.

Kırmızı ile işaretlenmiş vidaların uzunluğunun diğer vidaların uzunluğundan farklı olduğunu unutmayın.

Yeşil kısımda işaretlediğim bantı kaldırın. Oradaki pil kablosunu soketten çıkarın. Bu işlem sayesinde cihaz üzerindeki elektriği keserek hasar almasını önlüyoruz.

Kırmızı daire ile işaretlediğim SSD vidasını T5 tornavida ile sökün ve SSD’yi çıkarın.

İlk önce SSD adaptörünü takın.

Sonrasında SSD’yi adaptöre takın. SSD’yi vida deliğine denk gelene kadar ittirin. Sonrasında vidayı takın. Vidayı gereğinden fazla sıkmayın. SSD’yi kırabilirsiniz!

Bağlantısını söktüğünüz pil kablosunu takın. Üstündeki bantıda yerine koyun. Kapağı takıp, üstünden elinizle bastırarak geçin. Bu sayede kapak yerine oturacaktır. Sonrasında vidaları takabilirsiniz.

macOS Nasıl Kurulur?

Cihazınızı şarja takın. macOS kurulum USB’nizi cihazınıza takın. Mac’inizin Güç tuşuna bastıktan hemen sonra “alt” tuşuna basılı tutun. Karşınıza başlatma menüsü gelecektir. Oradan macOS kurulum diskinizi (install macOS Catalina) seçin.

Karşınıza gelen ekrandan “Disk İzlencesi” kısmına girin.

Soldaki kısımdan diskinizi seçin. (Benim diskim Samsung 970 EVO olduğu için bende öyle yazıyor. Sizin taktığınız disk hangisi ise o yazacaktır.) Sonrasında “sil” tuşuna basın.

Diskinize bir ad verdikten sonra diğer iki ayarı görseldeki gibi yapıp sil tuşuna basın. İşlem tamamlandıktan sonra çıkan pencereyi kapatıp ana ekrana dönün. Buradan “macOS Yükle” kısmına girin. Sürdür’e tıklayın. Karşınıza gelen lisans sözleşmesini okuyup kabul edin.

Adlandırdığınız diski seçin ve “Yükle”ye basın. Yüklemenin tamamlanmasını bekleyin. Bu esnada cihazı kapatmaya çalışmayın. Mümkünse şarj adaptörünü çıkarmayın. Cihaz açıldıktan sonra kurulumunu yapın ve macOS masaüstüne erişin.

Samsung 970 EVO ile aldığım yazma ve okuma hızı.

Uyku Modu Sorunu Var mı?

2015 ve sonrasındaki cihazlarda böyle bir sorun yok. 2013 ve 2014 cihazlarda bu sorun var. Ama yanılmıyorsam bu sorun yeni Boot ROM sürümü ile düzeltildi. Bunu yüklemek içinde yazının başında söylediğim gibi SSD’yi değiştirmeden önce Mac’inizi macOS Big Sur’a güncellemeniz gerekmektedir.

Bootcamp Windows 10 Kurulumu

Ben cihazımda Bootcamp ile Windows 10 kurarken bir sorun ile karşılaşmadım. Dolayısıyla ekstra bir işlem yapmanıza gerek yok. Windows 10'u kurduktan sonra halihazırda Windows’a kurulu gelen “Apple Software Update” yazılımını kullanarak sürücüleri güncelleyin.

SSD Değişiminden Sonra Hangi Sorunlarla Karşılaşabiliriz?

Cihazınız daha çabuk ısınacaktır. Biraz daha yüksek sıcaklıklarda çalışacaktır. Taktığımız SSD’ler Apple SSD’ye göre daha yüksek güç tükettiğinden dolayı pil ömründe bir azalma göreceğiz.

NVMeFix sayesinde taktığımız SSD’nin güç tüketimini optimize edeceğiz. Bu sayede cihazımız daha az güç tükecek ve Apple SSD’nin güç tüketim verilerine yaklaşabilecek. NVMeFix ayrıca ısınma sorunlarına da bir nebze çare olacaktır.

NVMeFix Nasıl Kurulur?

Öncelikle aşağıda belirttiğim dosyaları indirin.

Lilu, NVMeFix, Hackintool

Lilu’yu ve NVMeFix’i masaüstüne çıkarın. Hackintool’u “Uygulamalar” klasörüne taşıyın. Cihazınızı kapatın.

Mac’inizi kapattıktan sonra güç tuşuna basın ve hemen ardından “Command” ve “R” tuşlarına basın. Apple logosunu gördükten sonra tuşlara basmayı bırakın. Bu sayede cihazınız “Recovery (Kurtarma)” moduna girecektir.

Karşınıza gelen ekrandan dili seçin ve devam edin. Üst menüden “izlenceler” kısmına gelin ve oradan “terminal”e tıklayın.

Karşınıza böyle bir ekran gelecektir.

Bu kısma altta verdiğim iki kodu sırasıyla girin.

csrutil disable

Enter tuşuna basın. Ardından alttaki kodu girin.

nvram boot-args="0x144"

Tekrardan enter tuşuna basın. Ardından terminal penceresini kapatın. Sonrasında Apple logosuna tıklayıp Mac’inizi yeniden başlatın.

Hackintool uygulamasını açın. Üstteki menülerden “araçlar” kısmına tıklayın.

Ardından yeşil ile gösterdiğim Kext yükle butonuna basın.

İndirdiğiniz Kext’leri seçtikten sonra “Seç” butonuna basın. Sonrasında sizden şifrenizi isterse girin.

Program varsayılan olarak Kitaplık/Extensions kısmına yükleme yapar. Eğer bu kısım sizde farklıysa böyle ayarlayınız. Sonrasında “Select Destination” tuşuna basın ve yüklemenin tamamlanmasını bekleyin.

İşlem tamamlandıktan sonra kırmızı bir şekilde “Kext with invalid signatured” yazarsa korkmanıza gerek yok. Bu kext’ler Apple tarafından imzalı olmadığı için bu mesajla karşılaşıyoruz. Sonrasında cihazınızı 2–3 kere yeniden başlatın. Bu kext’ler aktif hale gelecektir ve SSD’niz bu işlem sonrasında daha az güç tükecektir.

Eğer ki bu işlem sonrasında cihazınız açılmaz ise, güvenli modda açmayı deneyin. Güvenli modda başlatabilmek için güç tuşuna bastıktan hemen sonra “Shift” tuşuna basılı tutmanız gerekmektedir. Ondan sonra cihaz açılınca Shift-Komut-G tuş birleşimini kullanarak “Klasöre Git” penceresini açın. O kısıma şunu (/Library/Extension) yazın ve “Git”e tıklayın. Açılan klasörden “NVMeFix.kext” ve “Lilu.kext”i silin. Sonrasında cihazınızı yeniden başlatın. Eğer yine açılmazsa bu sefer macOS’i yeniden yükleyin.

Kaynaklar: MacRumors Forum ve Apple

--

--